Blog – nyeste indlæg

Juleaften, set i bakspejlet

Share Button

Denne klumme er vist den korteste jeg nogensinde har skrevet, men jeg syntes ikke rigtig den skulle være længere. Så derfor!

 

Juleaften i bakspejlet.

Det er ikke for ingenting, man taler om julefred. Faktisk er den så påfaldende, julefreden, at den har bredt sig helt ud på landevejen. Jeg ved hvad jeg taler om, da jeg hører til dem der som regel skal til den anden ende af landet for at fejre juleaften. Hen ad midnat skal vi hjem igen, og det er der også mange andre der skal. Men sjovt nok foregår det hele både roligt, ordentligt og hensynsfuldt. Enkelte er endda helt ned at runde de firs, uden der af den grund udløses hverken bandbuller eller mordtrusler.

Det har tit undret mig, hvad årsagen kan være. Derfor har jeg spurgt nogle tilfældige mennesker, hvorfor de kører ordentligt netop juleaften, og ikke f.eks. Skt. Hans aften. De svarer alle samstemmende noget i retning af at vi jo skal være gode imod hinanden i julen. Men graver man lidt dybere i spørgsmålet, viser det sig at folk simpelthen ikke vil slås ihjel juleaften. Alle andre aftener måske, men ikke juleaften! Det er da værd at tænke over.

Jeg forstår det sådan set godt. Det giver et værre rod at blive slået ihjel juleaften. Tænk bare på moster Karen, som har stået og svedt over gryderne hele dagen, proppet svesker i måsen på gåsen, og brunet kartofler, pyntet bord og skændtes med både mand og børn, fordi det nu er stressende at stå med alt dette postyr. Når hun så endelig er færdig, familieidyllen er genoprettet og festsmilet skruet på: Ja, så kommer gæsterne minsanten ikke, fordi de er slået ihjel. Det kan man bare ikke tillade sig på en juleaften.

Jo, julen er hjerternes fest, og det bliver taget alvorligt. Mange af os der kører langt, hænger ude til julen næsten er over os, for så at ræse hjem, hvis vi ellers kan være på vejene for de, der er for sent ude efter de sidste gaver. Men den 24. december, sidst på eftermiddagen, falder der ro over alle. Vi har nået selve målet, hvor der skal hygges og pusles, tages hensyn, og ingen skal risikere at komme galt af sted. Og det holder faktisk et par dage. Lige indtil ræset efter nytårstorsken sætter ind.

Det kan godt være, jeg er helt galt på den, men jeg kan ikke undgå at få den kætterriske tanke: Tænk nu hvis vi vendte det hele på hovedet. Vi kunne indføre én dag om året hvor vi ræser af sted, tuder med hornet og blinker med lygterne, overhaler som gale og sviner hinanden til. Når det så var overstået kunne vi holde jul resten af året. Altså, være gode mod hinanden, vise hensyn i trafikken og forsøge på ikke at slå os selv og hinanden ihjel. Nå, men det var bare sådan en tanke der strejfede mig her juleaften, da vi kørte hjem. Det var sådan en rar fornemmelse.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email