Blog – nyeste indlæg

Share Button
Model FAQ – Spørgsmål fra modellen
Herunder nogle spørgsmål, som jeg ofte får far potentielle modeller. Klik på spørgsmålet, og du vil straks få svar!

Hvis du har et spørgsmål, der ikke er med her, vil jeg blive glad, hvis du skriver dit spørgsmål i kommentarboksen nedenunder. Så skal jeg svare på det, hurtigst muligt.

Koster det penge at blive fotograferet hos dig?
Der er to svar på det spørgsmål:

Ja, hvis du selv vil beholde alle rettigheder til billederne, koster det penge. Men så offentliggør jeg dem til gengæld ikke nogen steder, og sælger dem heller ikke.

Nej, hvis jeg må bruge billederne til stockfoto, samt på Flickr, mine hjemmesider mv. Så er der tale om, at vi gør hinanden en tjeneste. Du får nogle billeder, du kan bruge alle vegne, og jeg får nogle, jeg kan bruge.

Hvad med make up?
Jeg er desværre ikke nogen Mr. Bigshot, men kun en glad amatør, så make up artisten må vi tænke os til.

Jeg anbefaler en let make up, hvor øjne og læber er fremhævet. For meget make up i selve ansigtet, kan give nogle alt for tydelige overgang ved hals og ører mv. Derfor: vær forsigtig med det.

Hvad med tøj?
Tag noget forskelligt tøj med, som du føler dig godt tilpas i. Hvis vi skal i studiet, kan omklædning foregå i det tilstødende lokale.

Da portrætter ser mere tidløse ud, med bare skuldre, må du gerne medbringe en bluse, som giver mulighed for bare skuldre, uden du behøver at have bare bryster.

Hvad nu, hvis jeg melder afbud til et TFP shoot?
Det er selvfølgelig rarest at folk holder deres aftaler, men der kan være så mange grunde til, at en model melder afbud. Også grunde, der ikke kommer mig ved. Derfor accepterer jeg naturligvis afbud, men:

Da jeg ikke kan vide, om du pludselig er blevet utryg ved mig, har fundet en bedre fotograf, eller noget helt tredje, vil det være op til dig selv at bede om den næste aftale.

Må jeg tage en ven/veninde med på et shoot?
Ja, selvfølgelig må du det. Men helst kun en enkelt person, eller højst to.
Vil du betale honorar for en model?
Ja, når en model har opnået et vist niveau og rutine, skal han/hun selvfølgelig have honorar for sit arbejde.

I forbindelse med nude art og boudoir, vil jeg foretrække betalte modeller, som har erfaring, og er helt afklarede med at arbejde med disse genrer.

Hvad menes der med TFP og TFCD
TFP betyder “Time for print”, altså at du får printede billeder for din ulejlighed.

TFCD betyder at du får dine billeder på en CD

Jeg bruger normalt ingen af delene, men leverer dine billeder over nettet, i høj opløsning. Når jeg har færdigredigeret et billede, sender jeg det til dig, enten over Dropbox, eller via Wetransfer.

Hvor mange billeder får jeg fra et shoot?
Selv om vi måske skyder 200 billeder, skal du regne med et stort spild. Jeg gør kun de allerbedste færdig i photoshop, og kasserer resten.

Du får kun de billeder, jeg har udvalgt, og må derfor stole på min dømmekraft.

Hvordan med modersmærker, bumser og rynket hud?
Jeg prøver generelt at præsentere modellen/kunden fra sin pæneste side. Det gælder både i optagelse og efterbehandling. Men jeg er samtidig tilhænger af et naturligt look.

Et modersmærke vil jeg derfor normalt ikke fjerne, da det er en del af personen.

En bums, eller en anden urenhed i huden, er derimod noget forbigående, og derfor fjerner jeg det selvfølgelig.

Jeg kan også finde på at fremhæve farven i øjeniris, samt til en vis grad udglatte dybe rynker.

Skal man være ung og smuk for at være model?
Det kommer selvfølgelig an på, hvad du forstår ved at være smuk. Men, nej! Hvis man bruger sine øjne godt, vil man vide følgende:

Hver alder har sin charme.

Som ung har man en smuk og glat hud, som selvfølgelig gør sig godt på billeder. Det er ungdommens charme.

Med alderen får såvel kroppen som ansigtet karakter. De spor livet sætter, har deres egen skønhed.

En smuk person kan være helt og aldeles ufotogen, mens en, der ligger længere fra skønhedsidealet kan have lige den udstråling, der skal til, for at give et godt billede.

Hvad er stockfoto for noget?
Stock betyder “lager.” Altså billeder, der ligger på et lager hos et stockbureau – eksempelvis Dreamstime – og som kunderne kan købe.

For hvert download, tilskrives fotografens konto et beløb på fra 25 cent til et par dollars, alt efter billedfilens størrelse og opløsning.

Fotografen skal typisk godkendes en gang for alle hos bureauet, og dernæst bliver hvert enkelt billede bedømt af redaktører, som enten godkender eller forkaster det.

Bortset fra ask4photos.com, er de bureauer jeg er tilknyttet alle amerikanske.

Stockfoto er generelt underbetalt for fotografens vedkommende, men rammer man en sællert, kan der være god økonomi i stockfoto. For mit vedkommende er det mere for fornøjelsens skyld, jeg deltager.

Bliver mine billeder offentliggjort?
Det kommer helt an på, hvad vi har aftalt. Hvis du har betalt for en fotografering, offentliggør jeg naturligvis ikke billederne, uden dit samtykke.

Hvis der er tale om TFP, TFCD og den slags aftaler, går mine aftaler altid på, at både du og jeg må offentliggøre billederne, som vi vil.

Hvis jeg bruger billederne til stockfoto, beder jeg dig om at udfylde en såkaldt “model release,” som er en kontrakt, stockbureauerne forlanger.

Hvad med en modelkontrakt?
Indrømmet, jeg har ikke været god til at bruge kontrakterne, fordi jeg hidtil har haft stor tillid til mine modeller, og vice versa.

Men, jeg har kontrakter liggende, og jeg vil gerne blive bedre til at bruge dem. Så derfor: hold mig i ørerne, og forlang en kontrakt før vi begynder på fotograferingen. Det er trods alt en god sikkerhed for begge parter, at man har et stykke papir på, hvad der er aftalt.

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

Et svar til Model FAQ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.